Quantcast
Channel: La colțu' străzii » amby1
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Președintele tuturor românilor?

$
0
0

Este sintagma pe care şi-a bazat campania onoratul prim-ministru, lacom să intre în istorie la nici 45 de ani. Cât adevăr există însă în ceea ce susţine domnia sa?

De la Revoluţie încoace s-a tot bătut monedă pe diferenţele pregnante dintre regiunile istorice ale României, mai exact pe diferenţa dintre Transilvania şi restul ţării. Credinţa comună a ardelenilor e că apartenenţa de secole la regatul austro-ungar a adâncit discrepanţa de cultură şi civilizaţie dintre ei şi restul României balcanice, esenţial rurale ca mentalitate. Această credinţă nu e susţinută manifest nici măcar de români (la urma-urmei, cum poţi să susţii tu, ca român, că ceea ce eşti se datorează străinilor?) dar se şopteşte pe la colţuri şi erupe uneori, cu ocazia vreunui meci de fotbal, când trebuie să ne unim împotriva „miticilor”.

Această diferenţă e cum nu se poate mai clară în alegeri. Mai întotdeauna, Transilvania a votat cu dreapta, semn că nu vrea pomeni, ci dezvoltare economică reală, că oamenii de aici, mai maturi, nu au nevoie de un “tătuc” care să le dea, preferând să culeagă roadele muncii lor, nu a altora. Rezultatele din primul tur de acum nu fac notă discordantă. Deşi centralizarea nu s-a încheiat, e clar că Iohannis a câştigat şi încă foarte net în Sibiu (69,84% faţă de 19,37% Ponta), Alba (52,57% faţă de 27,43%), Bistriţa (44,68% faţă de 36,28%), Arad (44,22% faţă de 28,91%), Cluj (42,53% faţă de 23,79%), Timiş (42,03% faţă de 29,66%), Braşov (39,00% faţă de 30,75%), Mureş (32,02% faţă de 26,49%) sau Satu Mare (32,37% faţă de 31,63%). Chiar și în Covasna – Harghita, unde candidaţii maghiari au luat crema, diferenţa de voturi e notabilă. Pe de altă parte, Ponta a câştigat la fel de clar în Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Parcă mai mult ca niciodată, ţara e fracţionată exact pe linia de demarcaţie a vechiului regat austro-ungar. Președintele ales, indiferent cine va fi el, se va confrunta cu paradoxul de a fi președintele…unei jumătăţi de ţară.

 Firește, la nivel politic e discutabil în ce măsură îi va interesa asta pe candidaţi. Ponta va continua să pompeze bani în zonele geografice care îl interesează, oricum subdezvoltate faţă de Transilvania. Iohannis nu știm exact ce va face, nu a avut ocazia să ne arate ceva, dar nu cred să fie teribil de preocupat de acest aspect.

Lumea poate argumenta că asta e esenţa democraţiei, minoritatea se supune majorităţii. Corect, atunci când vorbim de zone relativ omogene. Dar în cazul de faţă situaţia e atât de net neomogenă, încât orice alegere poate genera nemulţumiri, rezistenţă la proiecte și în ultimă instanţă stagnare. Personal, sper să fie doar una economică, nu și democratică.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images